Enskild firma

Enskild firmaÄr det första gången du ska bli företagare och du tänker starta i en liten skala, med bara du själv som jobbar? Då kan en enskild firma vara ett bra val.

Ansvarig
I en enskild firma är det du som privatperson som ensam äger och har ansvaret för bolaget. Man behöver inget direkt startkapital som man behöver i ett Aktiebolag. Men det blir du som blir personligt ansvarig för skulder och tecknade avtal i bolaget. I enskilda firman blir ditt person nummer även ditt organisations nummer.

Anställda och namn
Man kan ha anställda i sin enskilda firma, man registrerar sig då hos Skatteverket (se lönehantering). Namnet på enskilda firman blir ditt eget om du inte registrerar annat namn till Bolagsverket (kostar) men det är inget krav utom i undantagsfall.

Revisor och bokföring
Oftast så behöver man ingen revisori sin enskilda firma, men dock så är man bokföringsskyldig enligt bokföringslagen. Man kan även ha verksamheter i olika inriktningar i enskilda firman men dom beskattas och redovisas tillsammans eftersom dom räknas som en näringsverksamhet.

Vi kan hjälpa dig att fylla i blanketter till skatteverket och bolagsverket. Vi hjälper också till med löpande bokföring, bokslut och löner. Kontakta oss för en kostnadsfri behovsanalys.